Ondanks mijn bedrijfskundige achtergrond, ben ik gefascineerd hoe mensen in elkaar steken en met elkaar samenleven en -werken.
Via mijn eigen verschillende persoonlijke ontwikkelingstrajecten en opleidingen (wat nooit ophoudt overigens), ben ik me steeds verder gaan verdiepen in effectieve gedragsmethodieken.

Ik heb veel trainingen mogen geven binnen allerlei soorten organisaties en branches, ook begeleid ik nog steeds mensen die een ladder opgeklommen zijn en er opeens achter komen dat die tegen de verkeerde muur aan stond, tja kom er dan maar eens vanaf.
Regelmatig mag ik nog een bijdrage leveren aan team processen van allerlei uiteenlopende organisaties. Heerlijk om de effecten ook op termijn te mogen zien.
Hierbij gebruik ik het gedachte goed van empowerment waar ik inmiddels 20 jaar in binnen en buitenland ervaring heb mogen opdoen. Het is fascinerend te zien dat dit inter-cultureel ook werkt (met nuances uiteraard).

Toen ik echter begin jaren '90 betrokken raakte bij Global Action Plan voelde ik me echt op mijn plek. Global Action Plan leverde een gedragsverandering methodiek gebaseerd op empowerment. Met als missie om mensen te ondersteunen bij het in de praktijk brengen van een leefstijl gericht op duurzaamheid. Onderzoek en promotie onderzoek ism met de Universiteit van Leiden toonde aan dat deze methodiek een van de meest effectieve en blijvende (internalisering) gedragsveranderingeffecten had.
Het is niet voor niets dat GAP inmiddels in 19 landen actief is met haar (EcoTeam) programma's voor huishoudens, scholen en werkorganisaties.
En met mijn internationale collega's hebben we 20 jaar ervaring opgedaan met deze gedragsmethodiek, zorgvuldig onderzocht in binnen en buitenland en op vele plaatsen uitgetest.

Inmiddels heeft dat geleid tot het ontwikkelen van een empowerment spiraal waarin we 6 interventie punten hebben gedefinieerd die gebruikt kunnen worden om het proces van verandering op gang te brengen.

Persoonlijke gedragsverandering processen:Op basis van bovenstaande spiraal heb ik in samenwerking met mijn internationale collega's uit het Global Action Plan netwerk verschillende trainingen ontwikkeld en in binnen en buitenland mogen uitvoeren op het gebied van:
- leiderschap
- teambuilding
- veranderprocessen
- campagne ontwikkeling
Graag geef ik in een persoonlijk gesprek nadere informatie

Gedragverandering campagnes:

De Empowerment Spiraal is de basis geworden van gedragsverandering campagnes en onderscheid zich van wat we noemen "awarness programma's", die veelal een lineaire richting kennen en daardoor veelvuldig herhaald moeten worden (tell it and sell it), in plaats van "involvement". Een typische lineaire 'awareness" campagne zoals postbus 51 en vele marketing campagnes ziet er als volgt uit:Deze gedragsmethodiek blijkt in de praktijk minder effectief te zijn en vaak voortdurend herhaald te moeten worden. Daarom baseren we ons bij gedragscampagnes ook op de empowerment spiraal.
Daarbij hebben we ook nog een aantal randvoorwaarden ontwikkeld waardoor campagnes beklijven. Hiervoor verwijs ik graag naar de site van www.globalactionplan.com. Hier treft u onder meer de zgn "design principles" aan voor effectieve campagnes, waar we trainingen in geven in vele landen in de wereld.
Inmiddels zijn we een Kennis Centrum aan het opzetten voor de aangesloten (landen)organisaties van Global Action Plan, in Zweden ism met de HS Visby op Gottland en SWEDESD het Zweedse instituut voor Education for Sustainable Development.

Download de gedachtegang achter Medewerker Betrokkenheid 2015:

2015-artikel-medewerker-betrokkenheid.pdf